Invitatie in Carpati

Editie Speciala * decembrie 1997



=drumetie= =turism= =alpinism=



















Invitatie in Carpati - un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit

Cu ocazia sarbatorilor prilejuite de acest sfirsit de an,
Invitatie in Carpati va trimite un mic dar
impreuna cu traditionala urare de
LA MULTI ANI !

In continuare va propunem o scurta evadare din Carpatii nostri incremeniti de ger, un salt virtual pina pe continentul american. Vom parcurge impreuna un spectaculos traseu montan aflat in Parcul Yosemite, California. Textul si imaginile le avem prin bunavointa unui bun prieten, domnul Andrei Gata, caruia ii multumim aici inca o data.
Drum bun !



















California, "statul de aur", ofera vizitatorilor numeroase prilejuri de incantare. Dintre ele, cel mai adesea pomenit este Parcul National Yosemite. Nu intamplator, in 1864, Abraham Lincoln a declarat zona drept primul parc statal din SUA, iar in 1890 Yosemite a devenit parc national (federal).
Situat in partea centrala a Californiei, pe versantul vestic al muntilor Sierra Nevada, parcul are o intindere de peste 3000 km patrati si ofera amatorilor de excursii 300 km de drumuri amenajate. Fara a mai vorbi de potecile care-l strabat, insumand peste 1200 km! Si totusi, Valea Yosemite, vizitata anual de peste 3 milioane de turisti, reprezinta doar o parte infima a parcului (cca 18 km patrati).
Pentru turistul venit de peste Ocean sunt posibile trei variante de plecare: San Francisco (la 300 km), Los Angeles (la 500 km) sau Las Vegas (la 750 km). Indiferent de aeroportul de destinatie, toate drumurile duc la Yosemite Village, punctul central al parcului. De aici incepe si traseul nostru de drumetie.
Harta traseului
Dupa ce am parcat masina intr-unul din loturile "de sus" (de langa campingul "Upper Pines"), este intelept sa verificam inca o data ca toate alimentele sunt bine ascunse in portbagaj. Altfel riscam, cel putin teoretic, o amenda; sau, daca suntem chiar ghinionisti, masina poate fi serios burdusita de vreunul din ursii care bantuie prin imprejurimi.
Primul kilometru urmeaza spre E, in susul raului (Merced River), drum inchis circulatiei publice. Dupa 10 minute trecem raul pe un pod de piatra, in punctul Happy Isles (1230 m alt), (indicator de trasee), de unde incepe traseul propriu-zis .


















Valea Yosemite
Valea Yosemite, dominata de El Capitan, al carui perete inalt de aproape 1000m, ofera unele dintre cele mai spectaculoase trasee de catarare din lume (in ultimul plan este Half Dome, un alt simbol al Parcului Yosemite)
Pe prima portiune urcam moderat, pe malul drept, pe o poteca foarte bine amenajata (asfaltata!), ocolind Grizzly Peak (1896 m). Dupa 15 minute ne apropiem din nou de rau, pe care-l traversam pe un pod de lemn. De aici putem admira, pentru prima data, Vernal Fall. Nu vom zabovi mult, pentru ca, la numai 5 minute mai sus, ajungem la o belvedere, chiar sub cascada. Primavara, privelistea este impresionanta. Cascada, situata la 1538 m, are o cadere de 97 de m. Perioada cea mai buna este in mai, iunie cand debitul este maxim.



















Vernal Fall
Pe Mist Trail, sub Vernal Fall

Din acest punct poteca, denumita "Mist Trail" (poteca stropilor de apa, aluzie la aburul care invaluie cascada la inceputul verii) continua de-a lungul a cca 500 de trepte, sapate in pretele de pe malul stang al vaii (dreapta, cum urcam). Este unul din punctele de mare atractie din zona, considerat printre cele mai frumoase trasee turistice din America de Nord. Urcusul este sustinut si, in functie de antrenamentul fiecaruia necesita 15 - 30 minute. Dupa un scurt traverseu orizontal, sapat in perete, ajungem pe platoul de deasupra cascadei.
Locurile devin dintr-o data mult mai primitoare; dupa efortul urcusului, ne putem permite cateva minute de odihna.
Aici intalnim o varianta a potecii, care evita Mist Trail, facand legatura cu John Muir Trail, in punctul Clark Point.
Urmam in sus raul, care formeaza un mic lac, Emerald Pool (bazinul de smarald). Deasupra lacului trecem din nou pe malul drept, pe un podet de lemn si ne angajam in urcus sustinut pana sub urmatoarea cascada, Nevada Fall.
Ultima portiune urmeaza un valcel pietros, adancit intre promontoriul cascadei, in stanga, si Liberty Cap (2157 m) inspre dreapta. Dupa cca 45 minute - 1 ora de la Vernal Fall am ajuns deasupra cascadei Nevada Fall, la 1801 m, la o importanta rascruce de drumuri.



















Nevada Fall
Urcusul final spre Nevada Fall

Aici ne intoarcem spre dreapta, de-a lungul marginii promontoriului cascadei si, dupa 5 minute, suntem exact deasupra cascadei, la 1801 m (inaltimea cascadei 181m).
Din acest punct, continuam spre SSV si ajungem la o noua rascruce. Spre stanga (S) se desface Panorama Trail, care pe parcursul celor 3-5 ore de mers pana in Glacier Point (2198m), ne rasplateste eforturile cu imagini de neuitat.
Noi vom coti spre dreapta, in coboras usor, pe o brana ingusta, cu o perspectiva inedita asupra cascadei Nevada Fall. Dupa cca 10 minute de coborare poteca trece printr-o sa (Clark Point), unde se desparte spre dreapta poteca spre Emerald Pool si Vernal Fall. Trecem pe versantul vestic, in serpentine stranse, printr-un valcel stancos. Dupa inca 20 minute de coborare sustinuta prin padure ajungem in belvederea de sub Vernal Fall, unde incepe Mist Trail.
De aici, in 15 minute, suntem la podul de piatra (Happy Isles Nature Center) si, dupa alte 10 minute, inapoi la masina.

Timpul total de mers pana la Nevada Fall si retur este de 3-5 ore, fara a considera timpii de popas. Pentru varianta pana pe Half Dome se mai adauga 3-5 ore.



















Half Dome si Tenaya Creek
Half Dome si Tenaya Creek vazute de sub Glacier Point

VARIANTA:
De la Nevada Fall Spre Half Dome si High Sierra

De la rascrucea de drumuri de deasupra cascadei continuam spre NE (inainte), prin padure, ocolind spre N Liberty Cap si Mount Broderick pana la baza cupolei terminale a varfului Half Dome. Ultima portiune, accesibila turistilor bine antrenati, continua, cu ajutorul unor cabluri, pana pe varf, la 2695m. De la Nevada Fall si pana aici au trecut inca 2-4 ore, in functie de nivelul de pregatire fizica si de abilitatile de catarare (si nu in ultimul rand de cat de aglomerat este urcusul final). Frumusetea aproape ireala a peisajului rasplateste inzecit eforturile urcusului.














El Capitan
"Fisura Albastra - direct" in versiunea Yosemite
(in peretele lui El Capitan)
Revenim la baza domului pe acelasi traseu. De aici ne putem intoarce pe acelasi drum spre Nevada Fall sau putem continua poteca spre N-NE, spre culmile golase ale muntilor Sierra, spre drumul de creasta (Highway 120 /Tioga Road) pe care-l intalnim in platoul Toulumne Meadows ( 2621 m). Aici putem campa (in sezonul de vara) sau continua cu masina, peste pasul Tioga ( 3031 m) spre est spre lacul Mono, o alta zona extrem de interesanta. Sau ne putem intoarce spre Yosemite Village prin Tioga Road, spre vest (vara circula zilnic curse de autobuz; din noiembrie pana la sfarsitul lui mai drumul este inchis).
De mentionat ca traseul pe Half Dome este practicabil doar vara, atunci cand cablurile sunt montate. De la mijlocul lui octombrie si pana spre sfarsitul lui mai ele sunt scoase, facand urcusul final accesibil numai alpinistilor.
























Din partea autorului:



LA
MULTI
ANI

1998
E-zine realizat dupa o idee a d.lui Grigore Sarbu ( Grig ).

Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa grig@TheOffice.net.

Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tematica publicatiei. Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare. Calea? Aceeasi: prin e-mail.

Materialele trimise nu se returneaza. :-)

Incurajam orice forma de redistribuire. Singura conditie pe care o punem consta in pastrarea formei si a continutului nemodificate.

Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj avind drept subiect unsubscribe iic la aceeasi adresa: grig@TheOffice.net.