logo Invitatie in Carpati

An 1 / #2 noiembrie 1997


advertise here =drumetie= =turism= =alpinism= ANTREC Romania (publicitate)
=cuprins= =autor=



















Invitatie in Carpati - un e-zine in limba romana

se distribuie gratuit


CUPRINS ( nr. 2/ 1997 )

logo
=coperta= =continuare= =autor=



















De data aceasta... (unde si de ce)

Poarta Muntelui - Victor Panaitescu

Caraiman  -  Monumentul Eroilor  -   Marcel Baciu

Asa cum ii sta bine drumetului hotarit, nu ne oprim la primul hop. Dupa ce am dat Cezarului (citeste: Fagarasului) onoarea cuvenita, ne indreptam catre Bucegi, leagan al drumetiei montane romanesti. Este adevarat, multi sint cei care astazi il evita. Inlesnirea accesului a adus dupa sine toate necazurile pricinuite de "civilizatie". Dar Bucegii nu se rezuma doar la Platou sau la valea superioara a Ialomitei. Sint inca sumedenie de locuri cu frumuseti de poveste, care pot rasplati efortul celor ce stiu sa le pretuiasca. Iar daca in drum intilniti "vestigii", rani ale Muntelui, ale sufletului si ale privirilor, amintiti-va ca ele nu sint decit urmele nesabuite ale unora ce au trecut pe acolo inaintea dumneavoastra. Nu faceti ca ei!

In partea a doua veti gasi descrierea unei vai cu caracter alpin. Este una dintre caile de acces catre lumea de basm a muntelui Costila. Este un drum pentru cei cu ceva experienta, cu o buna cunoastere a legilor aspre, dar drepte, ale muntelui. Daca sinteti incepatori aminati parcurgerea ei pentru mai tirziu. Cind veti simti ca sinteti pregatiti, cautati-va un tovaras cunoscator al locurilor. El va va ajuta sa le descifrati frumusetile.

Drum bun !

=cuprins= =continuare= =autor=



















Ascensiune in Bucegi - Valea Galbenelelor

Valea Galbenele - harta                             (adaptare dupa Walter Kargel)

Hornul Coamei

Peretele Galbenelelor/Hornul Coamei

Traseul propus este format din doua parti avind caracteristici diferite. Prima parte, pina la Refugiul Costila, este o poteca turistica obisnuita, spre deosebire de partea a doua, ascensiunea Vaii Galbenelelor, care implica si portiuni de catarare, fiind cotata ca traseu alpin de gradul 1B. Se porneste din Busteni, de la Caminul Alpin, folosind poteca marcata (triunghi rosu) ce duce peste Munticel catre Poiana Costilei. O prima ramificatie apare in poiana numita "La Masuratoarea Ursilor" (1310m) de unde se desprinde catre stinga o poteca ce duce in Valea Alba (marcaj foarte vechi, triunghi galben). A doua ramificatie catre stinga este cea care ne va duce la Refugiu (marcaj vechi, banda albastra). Pina la a doua ramificatie poteca traverseaza pe rind Vilcelul Pietros, Vilcelul Policandrului si Vilcelul Costilei. In partea stinga, cu referire la directia de mers, apare spectaculos printre copaci Caraimanul cu toata maretia stincariilor Vaii Seci si a Crestei Picaturii. Dupa ce am prins poteca ce duce la Refugiu, vom continua urcusul prin padure. Vom intilni curind si un izvor de unde ne vom asigura apa pentru drum. La limita de sus a padurii, imediat sub Abruptul Costilei vom poposi pe prispa stincoasa pe care este asezata constructia metalica a Refugiului Costila. Priveliste deosebita catre Valea Prahovei.

Partea a doua a traseului este ceva mai pretentioasa. Vom intilni saritori si portiuni de drum expuse, mai dificile. O cordelina poate fi uneori de folos. De linga refugiu pornim pe firul Vaii Seci a Costilei urmind ca imediat sa escaladam versantul sting (dreapta fata de directia de mers). Poteca iese pe culmea care uneste Tancul Ascutit de creasta Costila-Galbenele. Traversam culmea catre dreapta, depasim o zona in care poteca este deteriorata de intemperii si coborim in firul principal al Vaii Galbenelelor, in apropierea confluentei acestuia cu firul secundar. Vom folosi pentru ascensiune firul principal, mai dificil din cauza saritorilor, dintre care doua sint ceva mai mari. Saritorile se pot depasi direct prin catarare (stinca este curata) sau prin ocolire (pe fetele din dreapta, prima si pe cele din stinga, a doua). Urcam in continuare pe la baza peretelui Galbenelelor care gazduieste citeva trasee celebre de alpinism. In partea dreapta fata de directia de mers vom depasi o mica grota cunoscuta sub numele de "Hotelul Galbenele", eventual adapost in caz de vreme rea. In stinga putem vedea spectaculosul Horn al Coamei (grad 1B). Continuam sustinut urcusul pina in Strunga Galbenelelor unde ni se ofera o superba panorama asupra Vailor Scorusilor si Malinului cu Creasta Malinului, Coltul Malinului, Dintele dintre Colti, iar in fundal virful Omul si creasta Morarului. Din Strunga drumul poate continua prin Valea Scorusilor in sus catre Brina Mare a Costilei si apoi prin Hornul lui Gelepeanu in platou sau in coborire pe Vaile Scorusilor si Malinului pina in Poiana Costilei. Vom alege o a treia varianta pentru intoarcere. Coborim pe acelasi drum pe care am urcat pina depasim "Hotelul" si confluenta cu Hornul Coamei, dar fara sa ajungem la prima saritoare. Un fir de poteca se indreapta catre stinga, pe creasta care desparte firul principal al vaii de cel secundar. Urmind poteca vom ajunge la capatul de sus al Hornului dintre Fire, un horn cu peretii stincosi, strimt si destul de lung. Coborim hornul, depasim mica saritoare de la iesire si continuam sa urmam poteca pina la un al doilea horn, mai scurt decit primul si pamintos. Dupa acest al doilea horn poteca ne scoate in firul secundar al vaii pe care il vom urma pina aproape de confluenta cu firul principal. Traversam spre dreapta si ajungem in firul principal, in locul de unde am pornit ascensiunea. Pe drumul cunoscut ne intoarcem la refugiul Costila si apoi in Busteni.

Din motive de spatiu atit harta cit si descrierea cuprind numai citeva din elementele traseului. Ascensiunea Vaii Galbenelelor este recomandata numai drumetilor cu o buna conditie fizica si care au mai parcurs trasee montane dificile. Nu recomandam parcurgerea vaii iarna sau pe vreme nefavorabila.

Durata ascensiunii depinde de pregatirea si numarul participantilor. Strict orientativ puteti considera cam 5 ore de la refugiul Costila pina in Strunga Galbenelelor si inapoi la refugiu.

=cuprins= =continuare= =autor=



















Cabana Caraiman (1899)

"Pavilionul" Caraiman

1899

Cabana Brav/Caraiman

Cabana Brav

1944

Cabana Caraiman (Brav)

Situata pe versantul prahovean al Muntilor Bucegi, in Saua Mica a Caraimanului, la obirsia vaii Caraimanului (Jepilor).

Altitudine: 2025m

Acces: din Busteni, poteca marcata (cruce albastra) pe valea Jepilor, pe sub linia de telecabina Busteni-Babele.

Istoric:

Prima casa de adapost a fost ridicata de Societatea Carpatina "Sinaia" in 1899. Tot atunci a fost amenajata si poteca de acces prin valea Jepilor.

Constructia actuala a fost inceputa in 1936 de catre Clubul Carpatin Roman (fost Grupul Alpin "Brav") dupa ce acesta obtinuse de la proprietarii terenului concesionarea pentru 90 de ani. Proiectul cabanei apartine arhitectilor Gabriela Stork si Stelian Ganescu, membru al clubului. Cheltuielile au fost suportate din cotizatii, donatii, contributii voluntare. Materialele au fost transportate cu ajutorul Fabricii de hirtie Schiel din Busteni pina pe platou si apoi de catre membrii clubului, cu spinarea si cu rucsacul. Inaugurarea oficiala a avut loc la 3 octombrie 1943.

=cuprins= =continuare= =autor=



















Informatii

Muntii Carpati nr.2 - coperta 1 Muntii Carpati a ajuns la numarul 2/noiembrie 1997. Revista este editata de catre CONCEPT Ltd. in colaborare cu Asociatia Cabanierilor din Romania si cu Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania; director: Ica Giurgiu, redactor-sef: Nae Popescu. Din cuprins :

Muntii Sureanu/Cascadele de la Sipot - Ica Giurgiu, Muntii Capatinii/Piatra Tirnovului - Nae Popescu, Muntii Bihor/Pestera Prabusita - Paul Damm, Medalion Muntii Retezat, Muntii Fagaras/De la Suru la Negoiu - Florin Dobrian, Culoarul Rucar-Bran/Prin Magurile Branului - Bogdan Popovici, Muntii Nemira/Stinci si legende - Danut Calin, s.a.

Descrieri de trasee, harti, sfaturi, informatii din cele mai sigure surse.

Drumetie, alpinism, speologie in 84 de pagini color!

=coperta=

=cuprins= =autor=



















Din partea autorului:

Grup ROLF - publicitate E-zine realizat dupa o idee a d.lui Grigore Sarbu (aka Grig).

Observatiile dumneavoastra sint asteptate la adresa grig@TheOffice.net.

Multumim celor care ne-au scris dupa aparitia primului numar. Vom incerca sa tinem cont de sugestiile primite.

Primim cu placere orice fel de materiale care se incadreaza in tema. Va rugam sa luati legatura cu noi inainte de a trimite materiale spre publicare. Calea? Aceeasi: prin e-mail.

Materialele trimise nu se returneaza. :-)

Daca doriti sa renuntati la abonament, puteti sa o faceti oricind trimitind un mesaj avind drept subiect unsubscribe iic la aceeasi adresa: grig@TheOffice.net.

=coperta= =cuprins=






















advertise here Spatiul marcat este destinat publicitatii. Daca sinteti interesati, cautati-ne pentru detalii. Cum? Simplu. Transmiteti un mesaj la adresa grig@TheOffice.net , specificind in cimpul 'subject' sintagma publicitate iic.
=coperta= =cuprins= =autor=


























Grupul de firme ROLF :


Produce si instaleaza:
  1. carti de identitate
  2. incuietori cu cifru
  3. sisteme de pontaj
  4. sisteme de securitate
    • control acces
    • anti-incendiu
    • anti-efractie
    • CCTV
Bucuresti

strada Romulus nr. 24

tel./fax 401-620.46.34

ROLF INDUSTRIAL ROLF CONTROL ACCESS
=coperta= =cuprins=


















ANTREC Romania : Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural

  • organizatie neguvernamentala, apolitica, non-profit
  • membra a Federatiei Europene de Turism Rural "EUROGITES"

25 de filiale va stau la dispozitie pentru organizarea unei vacante de neuitat.

Informatii:

Bucuresti, INFMT(hotel Turist), bd. Poligrafiei 3-5, sector 1, cam. 46,23, PO Box: 22-259

tel.: 40-1-2224468/548, tel./fax: 40-1-2228322

Informatii si rezervari:

Bucuresti, calea Stirbei Voda 2-4 (Agentia LAR Tours, biroul ANTREC)

tel.: 40-1-6153206, 40-1-6153276, fax: 40-1-3120148

E-mail: antrec@rolink.iiruc.ro

=coperta= =cuprins=